Въпроси

Кои са най-често задаваните въпроси към ортодонта?

Отговаря д-р Павлина Патаринска - ортодонтска клиника Ортосмайл. 

 


Какво е ортодонт?


Ортодонтът е лекар, завършил обща дентална медицина и след това, специализирал 4 години следдипломно обучение по Oртодонтия (дял от Денталната медицина, който се занимава с неправилно подредените зъби в захапката).

Какво още трябва да знаете за 

денталната медицина, ортодонтия, специалистът ортодонт

и начините за лечение на 

неправилно подредените зъби

 

 


Еднакви ли са всички брекети?


Със системата Деймън, ние не просто подравняваме зъбите, а създаваме красиви усмивки. Нашите решения за лечение, се основават на Вашата индивидуална усмивка, профил и други фактори, които ще повлияят на това, как ще изглеждате през 40-те, 50-те и след това. Системата Деймън е проектирана да осигурява резултати за цял живот.

 


Колко време отнема лечението?


Обикновено лечението със системата Damon е по-бързо от използването на конвенционални брекети. Допълнително предимство е, че се изискват далеч по-малко посещения при ортодонт по време на лечението.


Кога детето ми трябва да бъде прегледано от ортодонт?


Американската ортодонтска асоциация препоръчва първият преглед на детето при ортодонт да бъде извършен преди навършване на 7 годишна възраст. 

Някои деца, трябва да бъдат наблюдавани и в по-ранна възраст и обикновено Вашият зъболекар или семеен лекар ще Ви насочи.

Ранният ортодонтски преглед на Вашето дете, не винаги е свързан с ранно лечение. Целта му е да проследим подредбата зъбите на Вашето дете докато то расте и се развива и да Ви напътстваме в подходящото време за започване на ортодонтско лечение.

 

 

 

 

 

 


Необходимо ли е премахване на криви постоянни зъби?


Необходимо ли е, премахване на криви постоянни зъби, при наличие на тежки струпвания? Съществуват модерни ортодонтски технологии, за подреждане на постоянните криви зъби. 

С новите ортодонтски технологии, като системата Damon, можем да подредим зъбите дори при тежко струпване, без изваждане на постоянни зъби.

Леките сили на дъгите, комбинирани със системата Damon, позволяват много повече опции. Екстрахирането на зъби в нашия кабинет се преценява според чертите на лицето, като същевременно се вземат предвид, дългосрочните ефекти върху лицето Ви, с напредване на възрастта.

 


Ще ми трябва ли палатинален разширител?


Със системата Damon, не е необходимо да използваме бързи разширители на небцето. Можем да разширим зъбната дъга с помощта на брекети и леки сили на дъгите, които се използват, по време на Вашето ортодонтско лечение. Използваме някои леки разширители при ранното лечение, ако млад пациент има обратна захапка.

 

 

 


Има ли болка при поставяне на брекети?


Не, те се поставят директно върху зъбите Ви. (Без дупки или пробиване!) Повечето пациенти, изпитват известен дискомфорт само през първите 3-5 дни след поставянето на брекети. Може да намалите дискомфорта, като използвате Ибупрофен или Парацетамол.

 


Затягате ли брекетите и това ще боли ли?


Не, със системата Damon, в ортодонтска клиника ОртоСмайл, няма затягане на брекетите, а се сменят само дъгите. Не затягаме брекетите. Повечето пациенти изпитват известен дискомфорт първите 1-2 дни, след като е извършена корекция.